Ινδικό στυλ

Η ύφανση χαλιών μπορεί να έχει εισήχθη στην περιοχή ήδη από τον 11ο αιώνα με την έλευση των πρώτων μουσουλμάνων κατακτητών, των Ghaznavids και Ghauris, από τη Δύση. Μπορεί με περισσότερη βεβαιότητα να εντοπιστεί στην αρχή της δυναστείας των Μουγκάλ στις αρχές του δέκατου έκτου αιώνα, όταν ο τελευταίος διάδοχος του Τιμπούρ Μπαμπάρ επέκτεινε τον κανόνα του από την Καμπούλ στην Ινδία για να ιδρύσει την Αυτοκρατορία των Μουγκάλ. Υπό την αιγίδα των Μουγκάλ, οι Ινδοί τεχνίτες υιοθέτησαν τις περσικές τεχνικές και σχέδια. Τα χαλιά που υφαίνονται στο Punjab χρησιμοποίησαν μοτίβα και διακοσμητικά στυλ που βρέθηκαν στην αρχιτεκτονική Αυτοκρατορία των Μουγκάλ.

Ο Akbar, ένας αυτοκράτορας των Μουγκάλ , είναι διαπιστευμένος στην εισαγωγή της τέχνης της ύφανσης χαλιών στην Ινδία κατά τη διάρκεια της βασιλείας του. Οι αυτοκράτορες των Μουγκάλ ανέλαβαν περσικά χαλιά για τα βασιλικά τους δικαστήρια και τα παλάτια τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έφερε τους Πέρσους τεχνίτες από την πατρίδα τους και τους εγκατέστησε στην Ινδία. Αρχικά, τα υφαντά χαλιά έδειξαν το κλασικό περσικό ύφος λεπτών κόμπων. Σταδιακά αναμειγνύεται με την ινδική τέχνη. Έτσι, τα χαλιά που παράγονταν έγιναν τυπικά της ινδικής προέλευσης και σταδιακά η βιομηχανία άρχισε να διαφοροποιείται και να εξαπλώνεται σε όλη την υποκείμενη περιοχή. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των Μουγκάλ, τα χαλιά που έγιναν στην ινδική υποήπειρο έγιναν τόσο διάσημα ώστε η ζήτηση για αυτά να εξαπλωθεί στο εξωτερικό. Αυτά τα χαλιά είχαν διακριτικά σχέδια και κατείχαν υψηλή πυκνότητα κόμβων. Τα χαλιά που κατασκευάστηκαν για τους αυτοκράτορες των Μουγκάλ, συμπεριλαμβανομένων των Jahangir και Shah Jahan, ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Κάτω από τη βασιλεία του Shah Jahan, η ύφανση της Mughal χαλιών πήρε μια νέα αισθητική και εισήλθε στην κλασσική της φάση.Τα ινδικά χαλιά είναι γνωστά για τα σχέδια τους με προσοχή στη λεπτομέρεια και παρουσίαση ρεαλιστικών χαρακτηριστικών. Η βιομηχανία χαλιών στην Ινδία άνθισε περισσότερο στο βόρειο τμήμα της με σημαντικά κέντρα που βρέθηκαν στο Κασμίρ, το Τζαϊπούρ, το Άγκρα και το Μπαχόχι.

Τα ινδικά χαλιά είναι γνωστά λόγω της υψηλής πυκνότητας τους κόλλησης. Τα χειροποίητα χαλιά είναι μια ειδικότητα και μεγάλη ζήτηση στη Δύση. Η βιομηχανία χαλιών στην Ινδία έχει επιτύχει στην καθιέρωση κοινωνικών επιχειρηματικών μοντέλων που βοηθούν τα μειονεκτούντα τμήματα της κοινωνίας. Αξιοσημείωτα παραδείγματα των επιχειρήσεων κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι τα Τζαϊπούρ χαλιά.

Μια άλλη κατηγορία ινδικών χαλιών που, αν και αρκετά δημοφιλής στις περισσότερες από τις δυτικές χώρες, δεν είναι και πολύ διαδεδομένα, είναι χειροποίητα χαλιά Citapore.